Kotlety mielone nie zawsze muszą być nudne! Dzięki wędzonemu boczkowi mięso mielone nabierze pikantniejszego smaku, a ser będzie świetną niespodzianką dla wszystkich łakomczuchów 🙂 Zamiast sera żółtego możecie także użyć pieczarek, ostrego sera pleśniowego lub kawałka papryki. możecie też zrobić np. po dwie sztuki każdej tej wersji 🙂

Potrzebne składniki:

  • 90 dag mięsa mielonego najlepiej wołowego
  • 1 mała bułka
  • 1 jajko
  • ok. 20 dag sera żółtego w kostce
  • ok. 16-18 cienkich plasterków wędzonego boczku
  • olej do smażenia
  • pół pęczka świeżej natki pietruszki
  • przyprawy i zioła (bazylia, przyprawa do mięsa mielonego, sól, pieprz)

Mięso, jeśli było zamrożone, rozmrażamy i przekładamy do miski. Bułkę namaczamy w wodzie, dodajemy do mięsa i mieszamy ręką. Natkę pietruszki drobno siekamy. Następnie dodajemy jajko, natkę pietruszki, dosypujemy odrobinę bazylii oraz solimy i pieprzymy do smaku i ponownie mieszamy mięso ręką.

Mięso dzielimy na ok. 8-9 równych porcji. Ser żółty kroimy tak aby także uzyskać 8-9 równych kosteczek. Z mięsa formujemy płaskie placuszki, na środek których kładziemy kosteczkę sera i zawijamy mięso tak, aby utworzyły się podłużne kotleciki z serem w środku.

Każdy kotlecik owijamy dwoma plastrami boczku. na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotleciki ok. 20 minut, obracając co jakiś czas, aż boczek się zarumieni.

Smacznego!

Porady:

zamiast smażenia – jeśli nie chcecie smażyć na patelni, możecie zawinięte w boczek kotleciki owinąć folią aluminiową i wstawić do mocno nagrzanego piekarnika także na 20 minut

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *